viernes, 10 de octubre de 2014

Ebola alerta a la societat


Font: Agence France- Presse
El 21 de març de 2014 la premsa internacional es posa en marxa per alertar de 59 morts a Guinea per un virus altament contagiós, l’Ebola. Des d’aquell moment les víctimes provocades per aquesta malaltia superen els 3.300 i, de moment, encara no hi ha cap medicament oficial capaç de curar als infectats. L’Ebola, és un virus que es va detectar per primer cop al 1976 a l’África, a la República Democràtica del Congo (antigament, la República del Zaire) i que ha tingut al llarg dels anys brots que havien deixat, com a màxim, 200 víctimes mortals. El passat 7 d’abril, però, l’ Organització Mundial de la Salut(OMS), va anunciar que, el brot més recent aparegut altre cop al continent africà, era el més mortífer fins ara, amb un contagi que havia augmentat en un 60% en una sola setmana. Ara, els països es veuen amenaçats per una possible propagació del virus a altres continents i el virus és el protagonista de tots els mitjans internacionals. 


Gràfica de morts des del 1976-2014 | Font: Ariadna Garcia

L’Ebola no és l’única malaltia infecciosa que ha alarmat l’Estat Espanyol

Tot i així, l’Ebola no és el primer virus que encén les alarmes de tots els països. N’és un exemple la Grip A, que va arribar a Espanya al 2009 i va provocar 373 víctimes mortals. Aquesta pandèmia va aparèixer a Mèxic per primer cop i es va estendre’s pels Estats Units fins arribar al Canadà. En aquell moment es creia que el virus era molt greu. De fet la pròpia OMS afirmava que era “una nova malaltia difícilment comprensible per definició”, i alertava que “el virus de la grip és particularment impredictible”. Els mitjans internacionals, com passa ara amb l’Ebola, dedicaven minuts i pàgines a explicar què passava amb la Grip A, però mica en mica, es va anar demostrant que no era el que semblava. La Grip A va matar a 5.000 persones en 6 mesos, va afectar a 214 països i a gairebé a 18.449 persones, però amb una mortalitat del 0,5%, cosa que demostrava que el virus era lleu. Aquestes són les últimes dades que presentava l’OMS a l’agost del 2010, data en que l’organització també va informar que ja no es considerava a la malaltia una epidèmia. Finalment, es va trobar una vacuna per lluitar contra la malaltia. La Grip A va posar en el punt de mira a la indústria farmacèutica, ja que algunes grans companyies van veure com el seu valor borsàtil incrementava i grans potències mundials invertien xifres desorbitades per fer-se amb fàrmacs en contra del virus.


Gràfica d'infectats de Grip A l'any 2009 | Font: Ariadna Garcia



Existeixen certs paral·lelismes entre l’Ebola i la Grip A, si bé és cert que encara és molt aviat per extreure conclusions fruit d’aquesta comparativa. No obstant, ambdues malalties van sorgir de manera sobtada. Segons l’Organització Mundial de la Salut, l’Ebola va sorgir l’any 1976 amb dos brots simultanis, un a l’actual República Democràtica del Congo i l’altre al Sudan. Segons la mateixa organització, tot i que l’origen del virus es desconeix, és probable que es transmetés als humans a través del contacte amb els ratpenats frugívors. La Grip A, per la seva banda, va manifestar-se per primer cop a Mèxic i els Estats Units l’any 2009. Es va originar a causa de la combinació d’agents patògens comuns tant a les aus com als porcs, que durant anys es van anar combinant. Del bestiar porcí, que té un sistema immunitari molt semblant al dels éssers humans, va passar a les persones. És per això, que a aquesta malaltia se la va conèixer amb el sobrenom de “Grip Porcina”.

Pel que fa a la cobertura mediàtica de les dues infeccions, s’observen profundes diferències. Quan va sorgir la Grip A, els mitjans de comunicació aviat van donar-li a la notícia un caire catastròfic. Des d’un bon començament, van sorgir titulars com “alerta mundial davant la propagació del virus”, o “el món es prepara per la pandèmia”. L’Ebola, per la seva banda, va ser rebut per la premsa com un problema més de l’Àfrica. “Un brot d’Ebola mata a 59 persones a Guinea” o“L’Ebola més letal sacseja guinea” són exemples dels primers titulars publicats sobre el tema. Tot i que ben aviat les ONGs i organitzacions com l’OMS o Metges Sense Fronteres van avisar de la virulència i el perill que suposava l’Ebola, la Grip A va tenir un primer impacte més fort.

És l’Ebola, el virus més mortífer?

Tot i que té un índex molt elevat de morts registrades (fins ara, aproximadament, un 80%), l’Ebola encara no ha provocat tantes morts com, per exemple, la Malària. Segons dades recollides per l’OMS, l’any 2012 van morir 627.000 persones i es calcula que hi ha 207 milions de casos detectats, la majoria infants. Fins ara hi havia 97 països amb persones infectades pel virus, però 20 han aconseguit eliminar o controlar la malaltia. Per altra banda, la Creu Roja dóna unes dades diferents, i afirma que les morts produïdes per la Malària sumen més d’un milió de víctimes. Aquesta diferència es deu a que és complicat tenir dades fidedignes dels països on existeix la malaltia, ja que són, sobretot, els països de l’Àfrica Subsahariana o països tropicals els qui la pateixen. Tot i la alta mortalitat de la malaltia, aquesta encara no té vacuna, com l’Ebola, tot i que en aquesta última, fins ara no s’havien destinat gaires recursos per trobar-hi una solució, ja que les farmacèutiques estaven centrades en eradicar virus com la Malària, que suposa el 40% de despesa pública en els països afectats i es necessitaria un pressupost de 3.200 milions de dòlars per poder-li fer front. Tot i provocar moltes més defuncions que altres malalties, la malària rep molt menys titulars que l’Ebola actualment o la Grip A fa cinc anys.


Gràfica de les morts produïdes per aquests virus | Font: Ariadna Garcia


Hi ha més malalties infeccioses al món

Arribat aquest punt, podem assegurar que l’Ebola no és la malaltia amb la taxa de mortalitat més alta, però sí que està en boca de la societat. Això ho provoca la preocupació dels països desenvolupats que es veuen amenaçats per un virus que fins ara només tenia propagació a l’Àfrica. Això va canviar el dia 6 d’octubre, quan es va confirmar el primer contagi a Espanya per una auxiliar d’infermeria que va tractar al missioner Manuel García Viejo, el qual va ser contagiat a l’Àfrica, i que va ser traslladat al país per poder rebre cures intensives. De moment, les xifres indiquen que l’Ebola encara no ha superat les xifres esgarrifoses que deixen cada any la Malària, la SIDA o la Tuberculosi (cal tenir present que algunes d’elles tenen tractament i les víctimes mortals són persones de països amb pocs recursos per adquirir-lo), però el que més preocupa és que encara no s’ha trobat la manera d’afrontar aquesta epidèmia, motiu pel qual és el centre d’atenció. Per altra banda, tot i que encara és aviat per parlar d'una amenaça directa, si que cal que, els organismes de salut mundials, prestin atenció als esdeveniments i als seus protocols envers aquesta malaltia.


Ariadna Garcia, Sandra Serrano, David Tortajada, Arnau Vilanova



No hay comentarios:

Publicar un comentario